Мирослав Найденов заяви, че се притеснява от отзвука по случая с фалшивата диплома на Калина Илиева в Европа. Пред журналисти в Министерски съвет той каза, че страната ни ще трябва да изкаже цялата истина по този случай пред ЕК, а тя е тази, че Илиева е излъгала.

"Тя ни лъжеше. Мен, премиера Борисов, министъра по европейските въпроси. До последния ден преди да роди, тя ни лъжеше, че е с тежко гинекологично заболяване", гневи се министърът.Найденов коментира реакцията си, когато е разбрал, че Илиева ще ражда, с думите: "Само аз си знам какво ми е било". "Изглежда тя не ни е лъгала само за бременността. Тя е лъгала администрацията, излъгала е в Министерството на образованието, представяйки този фалшив документ за легализиране. Лъгала е ОЛАФ, тя беше част от специалния екип, който работеше заедно с експерти на ОЛАФ. В този екип имаше прокурори, служители на ДАНС, други експерти. Разбирате ли на какво ниво е лъгала и колко хора всъщност е излъгала", попита журналистите Мирослав Найденов. На въпрос за причините, той предположи, че става дума за болни амбиции за кариера от страна на Калина Илиева.

Случаят е прецедент за университета в Берлин. Проверка е правена за това, дали дипломите от този университет имат статут на магистратура в България и отговорът е бил положителен. Бившият директор ДФЗ обаче няма нито бакалавърска, нито магистърска степен от там. Найденов добави, че Калина Илиева е назначена заради блестящите референции от страна на ОЛАФ."Тя даде блестяща автобиография, с два западни езика, които наистина ги говореше, това поне не лъже. Искахме да сложим млад човек, който има доверието на европейските институции, който е работил с тях, който познава процедурата", оправда се министърът. Той отрече причина за назначението да е това, че бащата на Калина Илиева - Илия Илиев е директор на пожарната в София.