Изпълнителният директор на Асоциацията на земеделските производители ( АЗПБ )  в България Светлана Боянова е предложението на Мирослав Найденов за нов заместник-министър на земеделието и храните. Това съобщи пред журналисти земеделският министър.

Според Найденов, предложението е коментирано с премиера Бойко Борисов и той е дал съгласието си за тази кандидатура. Евентуалната процедура по назначаването на Боянова ще се извърши след задължителна проверка за конфликт на интереси.

Според министъра Боянова е „един изключителен професионалист с много добър опит по отношение на комуникацията с Европейската комисия, има добри отношения с неправителствените организации, участвала е в преговорния процес на България с ЕК”.
Той допълни, че Боянова е млад и динамичен човек, като този профил ще се впише в предвидената по-голяма динамика на работа в министерството. Министърът отбеляза, че Боянова е юрист, няма собствен бизнес, в асоциацията е на назначаема длъжност и не би следвало да има конфликт на интереси.

По думите на Мирослав Найденов бившият зам.-министър Преслав Борисов се е оттеглил от поста не заради конфликт на интереси, а заради високото темпо на работа.
На въпрос дали ще има забавяне на обработката на проектите по програмата за развитие на селските райони, Мирослав Найденов отговори: „Ще се прави промяна в програмата след междинната оценка към средата на годината”. Министърът посочи, че Светла Боянова познава много добре тази програма, както и директните плащания. „Промяната е свързана с оптимизацията на програмата след междинната оценка и внасяне на допълнителна динамика в работата”, допълни Найденов.

Като заместник-министър Светлана Боянова ще контролира дейността на Дирекцията “Развитие на селските райони”. Промяна в програмата предстои да се направи след междинната оценка в средата на годината. Един от мотивите да бъде предложена за заместник на Найденов е, че Боянова познава много добре програмата и директните плащания. Земеделският министър обясни, че предшественикът й Преслав Борисов не е напуснал поста си заради конфликт на интереси, а защото не е могъл на издържи на темпото и натоварването.

 



Още по темата:

Защо Преслав Борисов подаде оставка и кой ще е наследникът на поста му?