Средствата по НДЖ 3, които не бяха изплатени до сега на животновъдите в размер на 14,50 лв на животно ще бъдет изплатени до средата на месец април. Това е съобщил министър Мирослав Найденов по време на срещата с животновъди, на която беше учреден и кризисен щаб, съобщи пред репортер на Фермер.БГ Господин Господинов, Председател на Браншовия съюз на животновъдите в България. Преди това предстои да се правят нови проверки за засичане на животните. Никой обаче не знае какви точно ще са те, съобщи още Господинов. Решението за изплащането на субсидиите пък Мирослав Найденов взел след посещението си в Брюксел в понеделник, въпреки, че не получил писмено съгласие от там за извършване на плащанията.

Що се отнася до субсидиите за кравите, Господин Господинов каза, че има фермери, които са злоупотребили като са получили средства за телета – по 132 лв, които, след като са взели субсидията, са продали. Получва се така, че от една страна фермерът продава, от което печели, а в същото време получава и субсидия. В същото време пък други животновъди, които реално отглеждат животни, не са получили средства.

Относно националните доплащания за тази година управляващите са заявили, че 220 млн. лв от тях са над черта, а 150 млн. под черта. Животновъдите настояват за тях да бъдат осигурени за национални доплащания 90 млн. лв от сигурните 220 млн. лв. През миналата година бюджетът за националните доплащания към земеделските производители е разпределен с постановление на МС на 16 януари. Сега в края на февруари, този бюджет все още не е разпределен. Такова постановление няма и ние не знаем колко средства от заложените над черта 220 млн. лв ще са за нас и колко ще са за зърнопроизводителите, коментира Господинов.

В същото време той подчерта, че в никакъв случай животновъдите не искат да влизат в конфликт със зърнопроизводителите. Това, което и двата отрасъла искат е, да продължат да съществуват и да се развиват. Оттук нататък, ако правителството иска нашите браншове да съществуват, то трябва да го докаже, каза още животновъдът.

По време на срещата с министъра фермерите са поставили искането си за назабавно изплащане на средствата по СЕПП, Агроекология и НДЖ 3 до края на февруари. Вярно е, че според регламентите тези средства се изплащат до края на месец юни, но в тежките условия, в които се намира селскостопанският ни сектор, те са нужни сега, коментира Господинов. Нека не забравяме и многобройните обещания на министър Найденов за навременно изплащане на субсидиите за единица площ и агроекология. Отговорът на министъра на това искане е бил следният: „Абсурд, и на челна стойка да ми застанете до края на месеца пари не мога да ви дам”.

След като разбрахме, че средствата няма да се изплатят до каря на месец февруари, поискахме да подпишем протокол с конкретните дати за изплащане на СЕПП, Агроекология и НДЖ 3, за да може като се върнем по региони, да покажем на хората, че има точни дати за изплащане на субсидиите. Такъв ангажимент обаче управляващите отново не поеха, каза в заключение Господин Господинов.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!