Министерството на земеделието не е предложило измененията на Закона за местните данъци и такси. Ние имаме концепция за ново поземлено законодателство и смятаме, че темата за земеделските отношения не може да се решава на парче. Това коментира Десислава Танева по време на брифинга преди дни. 

Новият данък за земята - удар под кръста за малките фермери?

Ресорният министър е убеден, че този въпрос трябва да се реши концептуално, в пълен обхват по отношение на поземлената собственост и нейното управление. 

„За мен това е принципен въпрос, който трябва да намери решение в общо, единно, осъвременено поземлено законодателство, синхронизирано с такова на останалите страни членки. Не може поземленото законодателство да се работи на парче“, категорична е Десислава Танева.

Тя припомни, че Министерството на земеделието отдавна е готово с поземления закон, върху който са работили няколко работни групи в продължение на години, но така и не се е стигнало до неговото иницииране. 

„Постарахме се да постигнем консенсус между всички организации, но с Българска асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ) не се постигна такова. Но тази тема, независимо в кой мандат е, ще остане и ще претърпи развитие“, заяви министърът. 

Десислава Танева допълни, че МЗХГ ще се съобрази с мнението на браншовите организации. Към момента твърдата си позиция са изказали от БАСЗЗ, които изразяват остро несъгласие срещу подготвяния данък за едри притежатели на земеделски земи. Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) все още работи върху своето официално становище, научи Агри.БГ.

Включете се в новата анкета на Агри.БГ: Одобрявате ли предложения данък за едрите земевладелци?