Министерството на финансите официално отхвърли исканията за намаляване на ставката на данъка върху добавената стойност (ДДС) за отделни стоки и услуги, включително и за храни.

Производители: Искаме по-ниско ДДС

Становището на министерството е категорично: ако се приемат дори само част от тези искания, държавният бюджет ще губи годишно поне 1,763 млрд. лева или близо 17% от общия приход от ДДС в хазната, който през тази година се очаква да бъде 10,640 млрд. лв.

За да се компенсира тази загуба, общата (стандартната) ставка по ДДС за всички стоки ще трябва да скочи рязко от 20% на 24% или данъкът върху печалбата за фирмите да се вдигне от 10% на 17-18%, изчисляват от финансовото министерство. 

Становището, подписано от министър Владислав Горанов, обяснява и кои норми на Европейския съюз има опасност да бъдат нарушени, ако се приеме някое от многобройните предложения за намаляване на ДДС в конкретни сектори.

Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание обсъжда днес, 20 май, шест проектозакона за промени в Закона за ДДС с идеи за данъчна подкрепа на отделни браншове, пострадали от извънредните мерки срещу разпространението на коронавируса COVID-19. 

Обществената дискусия тръгна от намерението за намаляване на данъчната ставка за хотелски услуги, ресторанти, кетъринг и доставки на книги, но бързо се разпростря и към други категории стоки, които са от жизненоважно значение.

Производители на плодове и зеленчуци и техни сдружения също призоваха за намаляване на ставката по ДДС специално за техния бранш от 20% на 5%.