Министърът на земеделието и  храните Мирослав Найденов е съобщил на браншовите организации в животновъдния сектор, че иска да му предложат техен човек, който да му бъде съветник и да помага за решаването на наболелите им проблеми, съобщиха животновъди пред репортер на Фермер.БГ.

Новината бързо обиколи земеделския сектор и в момента се приема със смесени чувства. От една страна, повърхностно, предложението изглежда симпатично и приемливо, коментират фермери, но от друга им прилича на нож с две остриета.

Въпросите около „жеста“ на министъра се роят непрекъснато, тъй като се питат защо му е човек от тълпата, след като има цели отдели, които да коват политиката за развитие както и цял зам.министър с такъв ресор? Дали това не означава, че той се съмнява в компетенцията на своите служители или пък цели да успокои надигащото се напрежение на животновъдите, заплашващи с национален протест, чрез фиктивни предложения.

Фактът, че вече има раздори сред животновъдите кой да бъде избраният, който ще съветва министъра на храните по въпросите на животновъдството. Фермерите не изключват раздори заради предложението на министъра, тъй като трудно биха излъчили един човек при положение, че най-много браншови организации има в животновъдството, спрямо другите отрасли като зърнопроизводство, зеленчукопроизводство и т.н. Някои смятат, че предложението е с цел браншовите съюзи да влязат във вътрешен конфликт. Подобни моменти имаше и преди година около преговорите с МЗХ, когато всеки ден министърът приемаше различна животновъдна организация с различни искания.

Подобно предложение, Фермер.БГ разбра, че е отправено и към Асоциацията на зърнопроизводителите, която в изминалите няколко бурни години успя да докаже, че е стабилна. Поканата  е отказана, с обяснението, че в момента в НАЗ се провежда конкурс за изп.-директор, който така или иначе ще има представителни функции и ще може да обикаля в София по земеделските институции и да присъства на заседания и в работни групи, отстоявайки интересите на зърнопроизводителите.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!