Министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков дебатира днес с ученици от 22-ро СОУ „Георги Ст. Раковски”, София, как да се увеличи интересът на младите хора към земеделието и дали трябва да се върнат ученическите бригади и уроците на опитните полета.

 

Срещата бе по програма „Отворено образование“ на Министерство на труда и социалната политика. Министър Станков запозна младежите със състоянието на земеделието в България. Той разказа спомени от неговите ученически и студентски години и как са преминавали бригадите. Според него чрез участието в прибирането на реколтата може да се увеличи интересът на младите хора към селското стопанство.


Учениците предложиха оригинални идеи като създаването на телевизионен реалити формат с участието на известни личности, които да се занимават със земеделие, използването на модата, която да представя дрехи със селскостопански мотиви, организиране на игри на опитни полета.

 

В случай, че ученическите бригади се завърнат трябва да има прозрачност при заплащане на труда, посочиха децата. Според министъра в съвременните условия не би могло да се въведе задължителното участие в бригади, но може да се използват различни форми на обучение по земеделие, чрез които този труд да стане привлекателен за тях.

 

ученически бригади


Министърът запозна учениците с приоритетите на страната ни за новия програмен период 2014-2020 г. на Програмата за развитие на селските райони, сред които е насърчаване на младите фермери, на дребния и среден бизнес. Важно е страната ни е да произвежда не само суровини, но и продукция, която да се преработва и изнася, за да носи добавена стойност, каза министърът. Той подчерта, че земеделието има определяща роля за българската икономика. Чрез Програмата за развитие на селските райони се цели да се създадат добри условия за живот в селата, които да стимулират младите хора да се върнат да живеят и работят там, каза още министърът.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!