Министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков официално откри днес второто издание на Националния събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир, близо до Лясковец, обл.Велико Търново.

 
По време на събитието той коментира, че сред най-сериозните проблеми на животновъдния сектор в България е въпросът с възможността на фермерите да осъществяват директни продажби към потребителите. Цялата система и организация на изкупуването на месо, мляко и други животински продукти трябва да бъде променена, категоричен бе пред репортер на Фермер.БГ министър Станков. Това е сред приоритетите, които новото правителство трябва да разгледа, тъй като липсата на регламент, който животновъдите могат да следват, сериозно възпрепятства реализирането на продукцията на фермерите, посочи още министър Иван Станков.
 
Фермерите от своя страна заявиха, че преминаването през купувач, прекупувач, търговец и  краен потребител е неизгодно както за производителите, така и за потребителите.
 
На въпрос на Фермер.БГ какво конкретно трябва да се предприеме, за да бъде решен този проблем, министър Станков заяви, че на първо място трябва да бъде изградена вертикална интеграция, което означава установени отношения на лоялност и сътрудничество по веригата от производителя, прекупвача, преработвача и търговеца до крайния потребител, за да се постигне максимална изгода за всички страни.
 
За мен големия проблем в България е, че липсва изградена т.нар. вертикална интеграция. Хоризонтално производителите са интегрирани и Националният събор на овцевъдите доказва, че има желание и атмосфера на сътрудничество между тях. Но като се тръгне по другата линия, прекупвачи, преработватели, търговци,  се появява  проблема във вертикалната интеграция, тоест липса на желание за взаимодействие и изграждане на лоялни взаимоотношения. Новото правителство трябва да работи върху това. То трябва да защити българското производство. Трябва да се завиши контрола върху митниците и количествата, които се внасят. Животновъдите от своя страна трябва да  застраховат добитъка си, допълни още министър Станков.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!