Няма да толерираме и подпомагаме отглеждането на една-две крави или 800 кв. м с тютюн, защото е безсмислено, заяви министър Найденов пред журналисти на пресконференция в Пампорово. Министърът подчерта, че всеки, който иска да отглежда една-две крави за собствени нужди, няма да има проблем да го прави, но за това няма да се отпускат никакви помощи и субсидии. „Програмите и мерките ще са насочени само към бизнеса и едрите фермери, които да могат да станат конкурентоспособни и да печелят пари от това”, каза министърът.

 

Според министърът бъдещето на планинското и полупланинско животновъдство е в отглеждането на животни за месо.Той бе категоричен, че единствената алтернатива за планината е отглеждането на животни за месо, било то говеда или агнешко. Министърът отбеляза, че в момента Европейския съюз (ЕС) изпитва дефицит на месо и затова има ниша, която трябва да се запълни. Има и голям пазар за агнешко месо, тъй като 65% от продукцията в Европа е от внос, от държави извън съюза. Според Найденов отглеждането на животни за месо има голяма перспектива, тъй като инвестициите не са големи, а самите хигиенни изисквания не са строги и са лесно достижими.

 

На въпрос, как върви преструктурирането и модернизацията на млечните ферми, земеделският министър заяви, че много малко ферми са успели да покрият хигиенните изисквания. Досега има само 3000 ферми, които отговарят на изисквания на ЕС за производство и продажба на краве мляко, което означава, че когато отпаднат квотите, страната ни ще бъде залята с краве мляко от цяла Европа. На въпрос възможно ли е страната ни да получи нов гратисен период, за да се покрият изискванията, Найденов отговори, че дори да ни дадат 20-годишен гратисен период, изискванията няма да се покрият, тъй като липсват средства. „Сами разбирате, че субсидиите, които се дават за една-две крави не могат да покрият разходите за нова ферма. Освен това субсидията от 20 ст. за литър мляко вече спира и ще се плаща само за глава добитък. Затова е по-добре по-едрите фермери да се ползват от помощта, отбеляза Найденов.

 

Относно директната продажба на мляко и други земеделски продукти от фермерите на пазара, министърът каза, че се очаква до края на месец юни Европейската комисия (ЕК) да одобри Програмата за пряк достъп на земеделските производители до пазара. От програмата ще могат да се възползват земеделските производители, животновъдите и пчеларите, т.е. дребните производители, които ще имат пряк достъп до пазара.