Стотици жители, гости, производители на грозде и любители на българското вино отбелязаха заедно с министъра на земедлието и храните проф. Димитър Греков в Сухиндол празника на българските лозари, винари и градинари Трифон Зарезан, предаде Фермер.БГ.


Празникът започна с тържествена литургия в църквата Св. св. Петър и Павел, където кметът на Община Сухиндол Пламен Чернев заряза църковното лозе:
Празникът продължи с веселие и народни български танци на площада пред читалище Трезвеност:Министър Димитър Греков, Областният управител на Велико Търново, кметът на Сухиндол Пламен Чернев, ректорът на Великотърновския университет Пламен Легкоступ се включиха в традиционното градско шествие в центъра на Сухиндол:


Празникът се пренесе на един от големите лозови масиви край Сухиндол, където министър Греков официално даде старта на лозарската година, като заряза лозята:Много от гостите също спазиха традицията да облекат народни носии, да зарежат лозята и да отпият по глътка вино, с повелание за здраве, берекет и добри пазари на българското грозде и вино:


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!