Важен приоритет за България в реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020 г. бе обвързаното с производството подпомагане в отделни сектори. Страната ни постигна своя приоритет за завишаване на обвързаната подкрепа като договорихме 13% обвързано подпомагане, насочено към чувствителни и важни за нас сектори като животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство.

 

Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на откриването на семинар на тема: „Обща селскостопанска политика на Европейския съюз за периода 2014-2020 г. – приоритети, новости и предизвикателства”, който се проведе в Интер Експо Център. Събитието бе организирано от Асоциацията на земеделските производители в България.

 

В реформата страната ни постигна и принципния си приоритет за опростено прилагане на директните плащания, посочи още министърът. За българските земеделски стопани е важно да има стабилно европейско директно плащане, което допълва доходите им и дава икономическа сигурност, каза министър Греков. Той припомни, че страната ни ще има право да прилага схема, базирана на площ без да въвежда права за плащане до 2020 г.

 

По този начин се спестява необходимостта земеделските производители да се адаптират към нова, по-сложна система и значително се съкращават административните разходи.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!