От днес започва изплащането на 1 млрд. лв.  към земеделските производители. Към момента стопаните трябва да подхранят есенниците и да се подготвят за пролетната кампания, така че финансирането определено ще им окаже нужната подкрепа. Заедно с тези средства ще се изплатят и оставащите 30 % от парите на българските животновъди. Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

 

По думите на министър Греков през следващите седем години европейските средства за земеделие, които ще получи България са около 15 млрд. лв., като 10,5 млрд. лв. са за директни плащания и 4,5 млрд. лв. за проекти към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

 

„Нашата цел е в новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.  мерките да бъдат опростени, за да могат средствата да отиват при земеделците, а не при консултантските фирми“, коментира министър Греков. Той подчерта, че сред приоритетите на новата програма ще бъдат животновъдството, зеленчукопроизводството, овощарството и възстановяването на напоителните съоръжения. 

 

Министър Греков бе категоричен, че не бива да има противопоставяне между отделните сектори. Целта на програмата е да осигури заетост и доходи на населението в селските райони. “През миналата година 16 села са заличени от картата на България. Точно затова наша основна цел е да дадем възможност на хората в малките населени места да се трудят и да живеят нормално. Европейските средства ще ни помогнат да изпълним целите си“, обясни още министър Греков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!