Цената на месото в България се е повишила с 20% за една година, съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев пред БНР.  Месото продължава да държи тези високи цени, при положение, че на световния пазар те са се върнали в старите рамки.

Поскъпване, макар и в малки граници има и при брашното. В момента килограм струва 99 стотинки, въпреки че цената на зърното в световен мащаб спада. В хлебопроизводството има хиляди малки производители, които мъчейки се да оцелеят поддържат ниски цени. По думите на Стойчев в действителност най-евтиният хляб се яде в България, но качеството му е по-ниско от това в другите страни. Зърненият баланс на страната е много стабилен.
 
Заради поскъпването на горивата доматите и краставиците държат високи цени и са с 20-30% по-скъпи от миналата година. С 50 % са поскъпнали картофите. Българското картофопроизводство е намаляло, отбеляза Стойчев, уточнявайки, че произвеждаме два пъти по-малко, отколкото имаме нужда. Населението се задоволява с внос, посочи той.


[news]


Захарта и олиото имат стабилни цени, с тенденция за поевтиняване. С боба има проблем – масово се внася и цената му е с 20% по-висока. Основната причината отново е липсата на собствено производство, допълни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

На фона на повишаващите се цени в България, световните медии разпространиха мнението на холандски учен от университета в Маастрихт, според когото килограм истинско свинско месо след 20 години може да достигне цели 400 евро. Марк Пост, един от пионерите на новата технология за производство на синтетично месо в лабораторни условия смята, че ястията от истинско месо през 2035 г. вероятно ще бъдат толкова скъпи, че да могат да си ги позволяват само богатите.

Експертът отбелязва, че през 2035 г. едно западноевропейско домакинство ще харчи за храна около 50 на сто от доходите си. Лошото е, че естествените храни ще станат почти недостъпни за по-ниските социални слоеве от населението.

Затова още от преди 2 години, през 2011 г., се подготвят образците за производство на синтетично свинско месо. Идеята е тази година да се произведат първите синтетични колбаси и хамбургери. Смята се, че първият изкуствен хамбургер ще струва 250 000 евро, но с течение на времето ще става по-евтин.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!