Месец юни ще бъде определящ за зърнената реколта през тази година, коментират земеделци. В различните части на страната, в зависимост от метеорологични условия, се очакват и различни добиви на зърно. Зърнопроизводители от Раковски, Съединение, Старозагорско, например коментираха пред Фермер.БГ, че в тези райони към момента няма достатъчно количество стопански дъжд, което би довело до по-ниска реколта. Отделно от това дъждовете в началото на година не са позволили торене на част от нивите в Сливенско, Стара Загора и част от Северозападна България, където и очакваният среден добив ще бъде под 300 кг от декара.

В Свищовския регион към момента има благоприятни условия за развитието на зърнените култури – има добро влагозапасяване, което означава, че количественият добив на пшеница ще бъде много добър, а ако месец юни не е прекалено дъждовен и има възможност за суха жътва, ще има и много високо качество на зърното, коментира пред Фермер.БГ селекционерът проф. Иван Панайотов.

В същото време болестите и неприятелите през тази година са в много специфично съотношение. Има силно развитие на брашнеста мана (в Плевенско сигнализират за до 30% засегнати площи), кафява ръжда, септория. Що се отнася до неприятелите – особено до житната дървеница, има известно потискане заради сравнително ниските температури и влажното време по време на яйцеснасянето. Това, според проф. Панайотов, ще намали третирането на посевите с инсектициди, което пък ще благоприятства развитието на качествено зърно.

По данни на компании от бранша през тази година ще има по-висок износ на хлебно зърно, като очакванията са той да надхвърли 1 млн. тона. От реколта 2009 по официални данни са изнесени общо 1.3 млн. тона хлебна и фуражна пшеница към април а според зърнопроизводителите в момента непродадените от нея количества са под 100 хил. тона.

Зърнопроизводителите прогнозират по-висок износ на пшеница към страни от ЕС през тази година. В същото време част от тях посочват, че ще търсят пренасочаване на повече количества пшеница към доларовите пазари, предимно арабските страни, заради отслабените позиции на еврото. В този смисъл напълно вероятно е цената на пшеницата да зависи и от износа, коментира арендаторът от Великотърновско Николай Върбанов. Според него обаче още е рано да се говори за очаквани стартови цени заради променливото време преди жътвената кампания. Част от нивите в региона, например, вече два пъти бяха ударени от градушка, обясни Върбанов.

Към този момент брокерите коментират стартови изкупни цени на пшеницата от тазгодишната реколта между 200 и 220 лв/тон. Както Фермер.БГ съобщи вчера главният изпълнителен директор на Софийска Стокова Борса АД Васил Симов обяви, че цената на пшеницата реколта 2010 стартира от 210 лв./тон. Припомняме обаче, че през същия период на миналата година ценовите нагласи по отношение на пшеницата са били на ниво 220 лв./т без ДДС, но след прибиране на реколтата те се свиха в диапазона 190 – 200 лв./т без ДДС.

Вероятно жътвата в Свищовско ще стартира не по-рано от началото на месец юли, защото времето на отделните фази на развитие е удължено през тази година. Очаквам жътвата първо да стартира в южна България – Ямболско, Старозагорско, Хасковско, малко по-късно в централна България и последно в Добруджа.

Цената на пшеницата реколта 2010 стартира от 210 лв./тон. Това заяви днес Васил Симов - Председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Софийска Стокова Борса АД ( ССБ ).

През тази година фермерите са засели с 600-700 хил. дка по-малко пшеница от миналата година за сметка на някои култури като рапица. Според Красимир Аврамов от НАЗ, цитиран от Дневник, с културата са засети малко над 10 млн. дка при над 11 млн. година по-рано.

Дискусия по темата за цените на пшеницата през тази година тече във форума на Фермер.БГ - Активизиране пазара на пшеница.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!