Земеделски производители от България, Румъния и Македония обсъждат възможностите за партньорство и стратегическо сътрудничество между балканските държави за подобряване на земеделския сектор. След кръглата маса „Стратегическо партньорство за устойчиво земеделие”, която се провежда във Велико Търново земеделските организации ще излязат с Меморандум за стратегическо партньорство, който ще залегне в основата на дългосрочното сътрудничество между страните и ще гарантира синхронизирани действия за развитието на устойчиво и перспективно земеделие в региона. Това обяви Ивайло Тодоров, главен секретар на Асоциацията на земеделските производители в България, предаде репортер на Фермер.БГ.

АЗПБ, съвместно с Лигата на асоциациите на фермерите в Румъния е инициатор на първата по рода си регионална среща на Балканите. Тодоров посочи още, че предстои такива срещи да се организират все по-често – в рамките на всеки 6 месеца. Идеята ни е да създадем комитет на всички браншови структури в региона и да излизаме с общи становища и предложения по отношение на Общата селскостопанска политика на ЕС, обясни още Тодоров. Основната цел е изравняване на статута на българските и румънските фермери с този на фермерите в останалите страни-членки на ЕС. В това число и изравняване на субсидиите.

Председателят на Националната федерация на фермерите в Румъния Виорел Матей коментира, че в България и Румъния кризата в земеделието в момента е много силно осезаема. Това води и до по-ниските национални доплащания, които българските и румънските земеделци получават. Според Матей новият комитет, който се създаде, ще се стреми към увеличаване на европейските средства, за да може по този начин по-бързо да се излезе от кризата в сектора.

Траян Димковски, изпълнителен директор на Федерацията на фермерите от Република Македония зaяви, че трябва да се подобри конкурентноспособността на балканските държави и да се осигурят пазари на произведената продукция. Според него в момента европейските пазари се заливат с азиатски и южноамерикански стоки, а произведената на Балканите продукция остава нереализирана.

На въпрос биха ли предприели протестни действия като тези на гръцките си колеги,  ако определени искания на новото обедиение не бъдат одобрени, Виорел Матей коментира: Вървим бавно, но не вдигаме стачки като гърците, а предпочитаме диалог с правителството. Председателя на АЗПБ Христо Цветанов заяви пък, че стачката е крайна мярка. Ако обаче се наложи да стачкуваме, няма да си позволим това да става по границите, защото и самите ние ще загубим от това.

Пред Фермер.БГ Лучиан Бостуган от федерацията на земеделците в Румъния каза, че за миналата година румънците са получили по 107 евро за хектар обработваеа площ, за тази се надяват на около 170 евро, а целта ни е до няколко години субсидията да достигне поне 350 евро за хектар. Например унгарските фермери в момента получават около 310 евро, с какво румънското или българското производство е по-лошо, че да получаваме в пъти по-малко субсидии, коментира земеделецът.

На кръглата маса бяха поканени за участие фермерски организации от Гърция и Сърбия. Те не присъстваха, но Ивайло Тодоров обясни, че са изпратили свои становища относно коментираните въпроси, които ще бъдат взети предвид при изготвянето на Меморандума за сътрудничество.