Пик на новостите, в съчетание с рекорден брой разработки показа единственият на Балканите мегафорум за агробизнес, вино и храните. В рамките на една седмица, посетителите на събитието имаха възможност да се запознаят с 72 върхови иновации в различни сегменти.
 
 
Заложилите на „Агра“ видяха визията на модерното селско стопанство – прецизното земеделие и биопроизводството на суровини,  с разработки от научните институти на  Селскостопанска академия (ССА). Технологии и техника от световни и български марки, овошки, семена и разсад, торове и препарати за растителна защита, елитни животни, софтуер за агробизнеса също не липсваха. Акцент бе поставен и на специализираната изложба „БиоАгра“, отговаряща на новия тренд в сектора.
 
 
Тази година Градът на виното и деликатесите бе по-голям и по-впечатляващ. Посетителите се насладиха на вкусна палитра от вина, напитки, храни и гурме деликатеси, представени от участници във „Винария“, „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“. За любители и специалисти бяха представени още технологии, машини и материали за лозарството, винарството и  хранителната промишленост.  
 
Редица родни производители представиха продукцията си в рамките на мегафорума.
 
„Виното се намира в Никополския край, близо до Плевен. Имаме розе, бяло и два сорта червени вина. Очакванията ни от АГРА са виното ни да придобие още по-голяма популярност и да можем да се утвърдим на пазара“, коментира Иван Иванов, племенник на биопроизводителя Албена Симеонова, който Фермер.БГ откри на щанда й.
 
 
Тази година за първи път бе обособена и ВИП зона. В нея ценителите на Дионисиевата напитка имаха възможността да дегустират както спечелилите „Златен ритон“ вина, така и висок клас вина, които се произвеждат в лимитирани серии. 
В редица конкурси премина и тазгодишната проява. Традиционно българските храни и вина надвиха прочутите си чуждестранни конкуренти. Родни деликатеси грабнаха 17 от общо 29 награди, а две наши фирми направиха впечатление с иновативни изделия, които предлагаха за първи път.
 
Поредица от лекции съпътстваха програмата на изданието. Една от тях представи спецификите при приготвянето на говеждо месо и завърши с дегустация.
 
„За втора година присъстваме на Агра. Тук искаме да представим своята концепция за отглеждане на висококачествено говеждо месо. Месото от Ангус е познато навсякъде, а нашата цел е да го популяризираме в Румъния и България, тъй като европейският пазар вече има културата за него. Проектът ни започна преди 10 години в Румъния, но за съжаление, все още нямаме необходимата площ и инфраструктура, за да предложим това, което Западна Европа иска. В България културата за говеждо месо също е слаба. По нашите и вашите земи можем да отглеждаме качествени животни, защото пасищата са все още естествени, а това е от изключителна важност за висококачественото месо. Специално презентирането и промоцията на животните не е толкова важна, колкото това да накараме хората да пробват“, коментира Юлиан Станко, мениджър „Говеждо месо“ в Карпатен Груп.
 
 
За четвърта поредна година Градът на виното, „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“ бяха част от мега форума за агробизнес, храни, вино и туризъм. Той включи и още три изложби „Агра“, „Апи България“, „Дибла - идеи и продукти за интериора“, които представиха цялостна визия и поглед напред в развитието на хранително-вкусовата индустрия.