Мечка нападна стадо от близо 250 овце, като седем от тях са намерени мъртви. Кафявият звяр нападнал в нощта срещу сряда стадото на Сийка Димитрова в село Гълъбово, община Баните, като животните били затворени в кошара само на километър от селото в местността Кочакова. 
 
 
Тази сутрин овчарят Антон Димитров, който е баща на собственичката на стадото, намерил труповете на животните. Четири от тях били в кошарата, а три в гората, пише dariknews.bg. 
 
Хората се опитват да открият и други липсващи овце, като се предполага, че броят на умъртвените животни ще се увеличи. „Възможно е да е имало и нападение през изминалите дни, нищо още не е ясно“, коментира кметът на селото Асен Щерев.
 
Според него, скоро в района не е имало нападение на мечка, но определено звярът, който е нападнал стадото, е бил голям.
Мечките най-често нападат селскостопански животни в Родопите. 
Дори през месец май от Районната инспекция за опазване на околната среда (РИОСВ) в Смолян призоваха фермерите да засилят превантивните мерки за опазване на стадата и пчелините от нападения на мечки. 
 
Този вид диви животни са защитени и има данни, че популацията им се разраства. Екоинспекторите съветват пашата на селскостопанските животни да се извършва с пастири и кучета. Стадата трябва да нощуват в масивни сгради, като е добре да се осигурят електропастири, шумови и светлинни отблъскващи средства.