Мартин Вайсберг работи в отдела по животновъдна наука на Института по технология и изследвания в областта на млечното говедовъдство – Орхус, Дания. В института се отглеждат около 200 млекодайни крави, върху които учените правят своите разработки в областта на храненето. „Основната порода, която отглеждаме в стадото, е Холщайн, но имаме и други породи. През тази година сме добили 9 350 кг мляко при масленост 4.30%, а съдържанието на протеини е 3.48%“, обобщи Мартин Вайсберг.

 

Мартин Вайсберг

 

Той посочи, че 10% от млякото е органично произведено, а за млеконадой се използват роботи. „Това поставя няколко предизвикателства пред нас, макар че по-голямата част от кравите в Дания се отглеждат при наистина добри условия – помещенията са естествено изолирани, добре вентилирани и снабдени с всички необходими съоръжения“, сподели Мартин Вайсберг. Той, обаче, не скри, че добрите условия за отглеждане на животните е свързано и със сериозна задлъжнялост от страна на фермерите и на аграрните институти поради недобрата икономическа ситуация.

 

На въпрос какви са основните хранителни принципи в Дания, за да има такъв добър млеконадой, Вайсберг обясни, че допреди трийсетина години в страната се е използвало основно хранене с концентриран фураж. „От началото на 80-е години като резултат от множество изследвания в областта на храненето на животните, започнахме да даваме на кравите концентрати, независимо от индивидуалния млеконадой. Днес, обаче, прилагаме хранене тип TMR 1, което означава концентрирано хранене в зависимост от индивидуалния млекодобив от всяко животно.

 

Прилагането на индивидуални дажби оказва влияние върху лактацията на кравите. Ще повторя, че за доене ползваме роботи“, отговори Мартин Вайсберг. За датските учени, както и за фермерите, роботизираното доене е сериозно предизвикателство, защото е необходимо кравите да бъдат отведени до роботите. Според датския учен изследванията на института показват пряката зависимост на количествата концентрат, с който се хранят животните, и индивидуалния млеконадой на всяка крава. Зависимостта е двупосочна и ние имаме подробни анализи за това.

 

Важно е и съотношението на отделните концентрати, които ползваме при храненето на животните. Млекодобивът зависи пряко от принципите на хранене, категоричен беше Мартин Вайсберг. Според него TMR е много добра система на хранене и е приложима и в България.

 

Мартин Вайсберг е участник в международната конференция на тема „Животновъдната наука – предизвикателства и иновации“, която се провежда на 31 октомври и на 1 ноември в София.

 

Ваня КЮРЧЕВА, Фермер.БГ


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!