През януари 2014 година ще се проведе Национална конференция на производителите на мед в Пловдив. Целта е да се обединят пчеларите, заяви Манол Тодоров, председател на сдружение „Странджански манов мед“ - Царево. Тодоров беше категоричен, че след срещата в Пловдив пчеларите отново ще излязат на протест. По думите му браншът трябва да се обедини.

 

„Всички съюзи и асоциации ще си останат, но искаме да бъдем обединени, като излъчим хора, които да ни представят пред институциите, тъй като сега всички председатели на т.нар. съюзи и асоциации самостоятелно ходят в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), без това да е съгласувано с всички“, заяви още Тодоров. Той е убеден, че предстоящата конференция ще допринесе за обединяването на пчеларите, което е крайно наложително.

 

„Много се спекулира с Националната програма за пчеларство. Действително има такава програма, която оказва положително въздействие върху пчеларите, но това е програма с много малък финансов ресурс в размер на 4,5 милиона лева. Липсата на финансиране от страна на България и ЕС се дължи на факта, че няма реално кой да ни защити интересите. По програма De minimis дадоха на всички пари, а на нас не дадоха нито стотинка, макар че това беше единственият шанс да подпомогнат този бранш. Смъртността на пчелите от 10% вече е премината.

 

Сигурен съм, че през тази зима около 200 000 пчелни семейства ще загинат. Един милиард лева в момента се раздават в аграрния сектор, а за пчеларите - нищо. 15 милиарда лева ще има в аграрния сектор през новия програмен период и за нас пак нищо. Интересното е, че само розопроизводителите и пчеларите не са финансирани. Надявам се, че най-после да се разбере, че този сектор се нуждае спешно от финансиране. Няма да има субсидия за пчелно семейство, няма да има субсидия, обвързана с производството в животновъдството до 13%, както е решението на ЕС.

 

Малките земеделски стопанства са обвързани със земя, а пчеларите на практика нямат земя. От където и да погледнете проблемите остават висящи. Пари могат да получат само регистрирани земеделски производители на пчелно семейство. По-голямата част са регистрирани по закона за пчеларство. Преди две години, когато ни дадоха по 12 лева на пчелно семейство, тези хора не получиха пари. Министърът на земеделието и храните е информиран за нашите проблеми и се надявам да получим, макар и по 20 лева, които в ранна пролет ще ни помогнат да изкараме пчелните семейства от зимния период“, заяви Манол Тодоров.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!