Процентът на усвояемост на бюджети за реклама на кампанията за биопроизводителите от страна на МЗХ е по-голям от процента на платените проекти за агроекология по мярката от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. На пресконференция асоциации от сектор "Биопроизводство" отчетоха, че към момента биопроизводителите са усвоили малко над 1% от бюджета на мярката, който е 600 000 000 лв. От този крупен бюджет, който по правила трябва да бъде реализиран до 2013 г. биологичните фермери са усвоили едва 10 млн. лв. 

 

Друг от фактите е, че МЗХ рекламира чрез 85 печатни издания нещо, което реално го няма. В каретата пише, че през тази година Европа ще дава повече пари за биопродукти, но все още няма яснота кога и при какви условия или пък  нашата страна е защитила интересите на стопаните произвеждащи биопродукти.

Биопроизводителите сигнализираха още, че не са получили субсидии от 2009 г. Техните проблеми до голяма степен са генерирани от администрацията на земеделските институции и противоречивите им правила. През изминалите няколко години повечето стопани бяха глобени и лишени от субсидии заради административни грешки, от които излезе така, че самите стопани не са чели правилно наредбите.

Биопроизводството не е приоритет на управляващите, затова асоциациите призоваха за помощ медиите с цел да шумят повече за тяхното производство. "Не е вярно, че в България няма какво друго да се яде, освен плодове и зеленчуци с високо съдържание на нитрати и пестициди", подчертаха брановиците. Според тях биопроизводството у нас предлага много качествена продукция, която се реализира и на родния пазар. "Ние сме алтернатива, затова не трябва да позволяваме да ни съсипят, както направиха с другите браншове в сектор земеделие", категорични са биологичните стопани.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!