Съвсем скоро ще бъдат ясни най-желаните бакалавърски специалности в агросектора от младите хора. Остават броени дни до края на изпитите и подаването на документи в Тракийския университет. Миналата година регистрирахме сериозен интерес към магистърска програма „Агроекология и растителна защита“. Над 40 човека кандидатстваха и нямаше места, за да бъдат всички приети, заяви за Фермер.БГ Гюрга Михайлова, зам.-ректор на Тракийския университет. По думите й тази година също ще има силен интерес към нея.

8 бакалавърски агропрограми предлага частен колеж

Даже хора, които са завършили като санитарни инспектори и работят в това направление, се интересуват от тази програма, допълни зам.-ректорът. Според нея това се дължи на скорошните законодателни промени при оценката на храните. 

В момента в Тракийския университет и други висши учебни заведения в страната се работи активно върху изготвянето на Стратегия за образованието и Стратегия за наука и иновации, а също така и върху интернационализацията на научните проекти. То е заложено в приоритетите на Министерски съвет и всички университети работят в тази посока, информира Михайлова.

„Дали сме срок до месец  да се представят становищата на ръководствата, обсъдени с целия научен състав на факултетите“, уточни тя и допълни, че на този етап се провеждат срещи с бизнеса и се актуализира учебният процес.

Тракийският университет-Стара Загора предлага на желаещите да учат 5 бакалавърски програми – Зооинженерство, Агрономство, Екология и опазване на околната среда, Аграрно инженерство и Рибовъдство и аквакултури.

При магистърските програми има голям избор: 15 магистърски програми по специалност „Зооинженерство“, 3 програми по специалност „Екология и опазване на околната среда” (ЕООС), 4 програми по специалност „Агрономство“ и 2 програми по специално „Аграрно инженерство“.