През 2017 година се очаква средствата за подпомагане на земеделските производители по Схемите за качество на селскостопанските продукти и храни да достигнат 12 млн. евро. Това каза евродепутатът Момчил Неков за БНР.

 

"Практиката показва, че икономическите резултати от регистрираните продукти са изключително високи, но ефектът е още по-голям, защото те се отразяват върху цялостния живот на района, където се намират продуктите и храните. Тази година регистрираните български продукти по европейските схеми за качество, ще се увеличат“, коментира евродепутатът.

 

По думите му европейските схеми осигуряват правна защита за производителите и гарантират автентичността на качеството за потребителите.

 

"Италия е сред първите страни по брой на регистрирани продукти. Германия също има водеща позиция в тази област, въпреки че там процедурата за регистриране е най-тежка и най-продължителна. Има какво да се желае от страна на публичните институции в България, за да се помогне на производителите при процедурите по кандидатстването, както и да се повиши информираността на потребителите относно обозначенията за гарантирано качество на продуктите", заключи Момчил Неков.