Министър Мирослав Найденов, заяви днес на среща със зеленчукопроизводители в Пазарджик, че е възможно е поправката в Закона за стоковите борси и тържищата да отпадне.

 

Близо 1000 зеленчукопроизводители от Пазарджишко изпратиха до министъра специална подписка в протест срещу законодателните промени в Закона за стоковите борси и тържища (ДВ. бр.42 от 3 Юни 2011г. ) , според които се променят редица регламенти касаещи пазарната реализация на земеделска продукция.

 

Поправката е влязла в сила от 3 декември 2011 г., но сега имаме възможност да върнем закона и на практика тя да отпадне. Замисълът на тази поправка е бил да се избегнат така наречените прекупвачи – хората, които не са зеленчукопроизводители, но стоят по пазарите и продават продукция. Оказва се, че замисълът е добър, но реализацията води до финансова тежест, която засяга и истинските зеленчукопроизводители.

 

"Аз съм тук при вас днес, за да разпишем конкретни правила, при които може да бъде направена тази промяна, но ще бъде ясно казано, че само зеленчукопроизводителите могат да реализират продукцията си, т.е. необходимо е да елиминираме прекупвачите
, каза министър Мирослав Найденов.


На въпрос на зеленчукопроизводител за това възможно ли да е да се ползват средства за нисколихвени кредити, министърът уточни, че има създаден гаранционен фонд, който е факт от преди седмица. Заложените в него средства са в размер на 335 млн. лева. всеки земеделски производител може да взема от там, каза още Найденов.