Ако не се постигне ново споразумение с Европейската комисия (ЕК) след Нова година в България трябва да се затворят над 83 000 кравеферми, които не отговарят на хигиенните изисквания. Това каза в Смолян министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който днес посети службите на министерство.

Министърът обясни, че дерогацията или гратисният период за изпълнението на хигиенните критерии на млечните ферми изтича в края на годината. От над 86 000 ферми у нас, които имат квота за добив на сурово мляко, под 3000 към момента отговарят на тези критерии. Това означава, че ако ние изпълним европейския регламент, трябва на Нова година да затворим над 80 000 ферми и тези хора да останат без абсолютно никакъв поминък включително и Родопите, посочи Найденов. Според него бившето ръководство на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не е направило абсолютно нищо по въпроса. Найденов изтъкна, че в момента се подготвя нова програма по този въпрос, като има и активен диалог с ЕК.

Правителството ще поиска дерогация и допълнителен период от още 18 месеца за тези фермери, които не са изпълнили критериите до момента, за да не затворят фермите. Този път обаче дерогацията ще бъде свързана с план за етапно изпълнение, като ще се търси и кредитиране, посочи Найденов и бе категоричен, че след като минат тези 18 месеца и се окаже, че бройката за затваряне е същата, ще има и санкции за тези, които не изпълняват критериите.

Мирослав Найденов обясни, че предишното правителство е направило така, че вместо от началото на 2007 г. дерогацията да е в края на 2009 г, като е оставило фермерите сами да се оправят без никои да се интересува какво се случва. „В момента ние търсим възможност за допълнителна финансова помощ, защото само така ще се достигнат тези критерии, каза още министърът. Той обясни, че има възможност това да стане по регламента с Програмата за широколентовия интернет, където са предвидени средства за достигане на хигиенните критерии, от което не се е възползвало предишното ръководство на МЗХ, за да може да се намери финансиране за достигане на критериите. Ако това не се случи, трябва да се затворят фермите, което ще доведе до обезселяване на цели региони.

Министърът съобщи, че в момента се прави изцяло нова програма, ще се направи и промяна на наредбите, които не могат да се разберат, камо ли да се изпълнят от хората. „Животновъдството е в много тежко състояние. Нужен е спешен пробив в идентификационната система, за да може фермерите да получат субсидии за глава добитък”, каза още министърът. Той отбеляза, че в момента ресурсът за субсидии е изчерпан. Всяка година той е 10-11 млн. лв., които вече са раздадени. Програмата „Де минимис” също е изчерпана и няма финанси./Фокус

Още по темата: Мрачно бъдеще за 50% от българските животновъди след 2010 г.?