Трудната пазарна реализация на произведеното грозде е основният проблем за много от българските производители, които въпреки добрите добиви и качествения плод, много трудно успяват да намерят пазар и добра цена. Това, което мотивира обаче много от тези хора да продължат поминъка си, е любовта към земята и удоволствието да работят.

Геoрги Мирчев отглежда 60 дка грозде край Сухиндол през тази година, доволен е от миналогодишната реколта, но е продал гроздето на цена под себестойност и не може да покрие вложените разходи и труд. Въпреки трудностите обаче земеделецът продължава да се занимава с производство на грозде, като не скрива, че една от причините е любовта му към лозарството.

 

Да се занимаваме със земеделие е наше хоби и ни доставя удоволствие. Това споделиха семейство Илиеви, които отглеждат 5 дка лозя - мускат и хамбургски мискет. Признават, че трудно реализират произведеното грозде – основно на приятели, чрез бартер за храна на животните, които отглеждат. Категорини са обаче че ще продължават напред заради своята страст към земеделието.

Потребителите и консуматорите от своя страна, оценяват високо труда на българските лозари и производители на вино и са категорични, че българското е най-доброто.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!