Литва прави първи крачки към узаконяване на ритуалното клане на животни, които се използват за храна, предаде агенция "Франс прес", цитирана от „Дневник“. По този начин балтийската страна ще се опита да увеличи износа на такива продукти, след като Полша им наложи забрана.

 

"Арабските страни и Израел представляват нови възможности за износ на месо", заяви депутатът Витаутас Гапсис, който направи предложението за промени в законодателството. Според правото на Европейския съюз животните в държавите-членки трябва да бъдат зашеметявани, преди да са заколени. Кашер и халал (месо от животни, заклани съгласно религиозните изисквания съответно на юдаизма и исляма) изискват животното да бъде убито, като му се пререже гърлото, без да е било зашеметено преди това.

 

След още две гласувания в парламента и подпис на президента законът може да бъде приет, което ще позволи на религиозните общности да бъдат изключени от европейското правило. Малката еврейска общност в Литва приветства първата стъпка. "Ще бъдем доволни, ако законът бъде приет. Той ще поощри износа и ще бъде важен за местната общност", каза лидер на общността.

 

Еврейската и мюсюлманската общност в тримилионната балтийска страна наброяват по около 3000 души всяка. Ритуалното клане беше забранено в Полша на 1 януари, след като конституционният ѝ съд заяви, че то е несъвместимо със законодателството за правата на животните.

 

До миналата година преди забраната полските животновъди са изнасяли месо за Израел и мюсюлмански държави на стойност 350 милиона евро.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!