Какво представлява листното завиване по доматите?

Може би няма производител, който да не познава листното завиване по доматите. Болестта се среша предимно при ранните направления на производство на домати, и то през втората половина на вегетацията на растенията. При средно ранното и късно производство на домати почти не се проявява.

Листното завиване е също неинфекциозно заболяване. Независимо че по растенията не се наблюдават значителни изменения, то е опасно заболяване, което често е причина за сериозно намаляване на добивите.

Как да разпознаваме листното завиване?

Обикновено през втората половина от вегетацията на растенията започва удебеляване на листните пластинки и извиването им под формата на ладия. При по-силна проява на заболяването листата се завиват нагоре около централната жилка толкова, че краищата им допират един до друг. Тази деформация започва обикновено от най-долните листа и стига до средните етажи. Не са редки случаите, когато обхваща листата на цялото растение.

Поради затруднения отток на хранителните вещества, образувани при фотосинтезата, в листата се натрупва скорбяла. По тази причина те стават твърди и при натиск се чупят лесно (хрущят). В резултат на настъпилите патологични изменения асимилационната повърхност на растенията силно намалява. Плодовете, намиращи се в по-горните етажи, не наедряват. Следователно от степента на деформацията (завиването) на листата зависи и степента на намаляването на добива.

От какво се причинява завиването на листата при доматите?

Все още причината за завиване на листата при доматите не е точно определена. Смята се, че то се дължи на физиологични смущения, свързани с технологията на отглеждане. Култученето и едностранчивото азотно торене са от вероятните причини. Други предположения за появата на листното завиване по доматите се смятат силното преовлажняване на почвата и обилната слънчева светлина, в резултат на което се образуват излишни количества резервни хранителни вещества, които се натрупват в листата и причиняват тяхното завиване. Всички тези предположения обаче не са свързани с определени доказателства.

Като най-правдоподобно засега е схващането, че листното завиване се появява в резултат на биохимични и физиологични изменения, които настъпват в растенията след колтученето и прекършването на индетерминантните (високо растящи, колово отглеждани) домати. При това съществува ясно изразена закономерност между степента на развитие на заболяването и момента на прекършване на растенията. По-рано прекършените - след I-II съцветие - страдат по-силно от прекършените след IV-V съцветие. Непрекършените растения не проявяват признаци на завиване на листата при доматите.

Може ли да се избегне листното завиване по доматите?

В стремежа да получат ранна продукция често производителите прибягват до дълбоко прекършване на растенията (на 2-3 китки). Необходимо е да се прави известна преценка, т.е. към растенията с различна растежна сила да се подхожда различно. Слабите растения наистина могат да се прекършват в този момент, но мощните растения, които за същия период от време могат да изхранят една или две китки, не трябва да се прекършват. Още повече, че от листното завиване в най-голяма степен страдат силно развитите растения. Следователно, за да се избегне заболяването листно завиване по доматите, към прекършването на растенията трябва да се подхожда съобразно с развитието им.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бяла зелева пеперуда - Pieris brassicae L.

Неинфекциозните болести отслабват защитните сили на овощните дървета

Колорадски бръмбар - основен неприятел по картофите у нас

Черната златка е един от най-опасните неприятели в разсадниците