Специализираната лаборатория за изследване за ГМО в околната среда ще заработи от средата на месец май след получаване на акредитация. Ще се правят проверки за генномодифицирана соя, рапица, царевица и ориз. Картофите и памукът обаче са извън обхвата на лабораторията.

На ден ще могат да се правят до 96 проби, а резултатите ще са ясни до три дни. Това стана ясно на официалното откриване на първата в страната специализирана лаборатория за анализ на ГМО в околната среда към Изпълнителната агенция за околна среда.

По врема на откриването заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева коментира, че: "Няма да се тича след всеки подаден сигнал за ГМО".

Изграждането на лабораторията за ГМО е струвало 1 млн. лв., а за поръчано изследване за ГМО в околната среда хората ще плащат между 200 и 300 лв. Анализите ще могат да се правят както по заявка на регионалните инспекции по околна среда и води (РИОСОВ), така и на външни възложители.

Държавната лаборатория към Министерство на здравеопазването, която е работила досега, е анализирала само храни, което означава, че изследвания за ГМО в околната среда не са правени.

Още по темата:

От 0,5 до 1 млн . лева глоба грози фермерите, които ще засеят площи с ГМО царевица

Лабораториятя за анализ на ГМО в околната среда ще бъде открита в четвъртък

Специализирана лаборатория за анализ на ГМО вече и в България