2020-а година определено е различна. Дали пандемията от COVID -19 повлия на пазара на селскостопанска техника? Точен отговор, разбира се, нямаме към момента, тъй като годината все още не е приключила, а търговците възлагат надежди на последните три месеца. Най-вече, защото голяма част от стопаните все още подбират правилния момента да продадат реколтираната си продукция. 

AgriTech Market 2020

Според отчетените данни на отдел “Контрол и техническа инспекция” (КТИ)* в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), за първите девет месеца на годината единствено при челните товарачи се наблюдава лек ръст от 6,9 процента спрямо първите девет месеца на 2019-а. Новорегистрираните челни товарачи са общо 130, като за същия период на миналата година те са били 121.  

При комбайните спадът е близо 30 на сто, сочат числата, представени от КТИ. Новорегистрираните машини до края на септември са 117, докато през конкретния период за миналата година те са 152. 


В AgriTech Market 2020 отчетохме лек спад за 2019-а на годишна база - близо 13%, спрямо 2018 г. (198 броя). Хубавото е, че вече са надминати крайно ниските нива от 2016-а - 115 броя новорегистрирани комбайна за цялата година. 

При тракторите спадът традиционно за последните няколко години е най-голям спрямо другите самоходни машини. В случая, за първите девет месеца в страната са регистрирани 565 трактора. Миналата година по това време броят на този вид машини е бил 825, което е спад с 32%, по данни на КТИ. 

Тенденцията се очерта още през 2018 г., когато тракторите бяха единствените самоходни машини, по данни на КТИ, регистрирали спад, който продължи и през 2019-а дори и на годишна база. 

За разлика от челните товарачи, телескопичните явно не са на дневен ред и при тях до края на септември са регистрирани 179 нови машини. Година по-рано броят им е бил 232. Спадът е от 23 на сто. 

 

Тук трябва да се отбележи, че 2019-а регистрира ръст от 13 процента, спрямо 2018-а. Рано е да се прецени, но най-вероятно необходимостта от телескопични товарачи да е заситена към момента. Това, естествено, може да се промени до края на годината. 

Според данните по марки, най-голям брой зърнокомбайни са регистрирани от марката CLAAS. JOHN DEЕRE е водач при тракторите. JCB и BOBCAT са съответно най-регистрираните марки телескопични и челни товарачи. 


Реално очакванията на търговците за 2020-а година, които те споделиха пред специалното издание на Трактор.БГ AgriTech Market 2020, бяха доста обрани и предпазливи. 

Всъщност, през последните няколко години именно това настроение е най-масово сред търговците. Липсата на финансови стимули и инвестиционна подкрепа от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) води като мотив за умереността на очакванията. 

Търговците на агротехника, както и през 2018-а така и през миналата година, заявиха, че очакват пазарът да е по-скоро спокоен, без резки движения и със сигурност, че ще бъде повлиян и от два водещи фактора - климата и реколтата. 

Трябва да отбележим, че тези мнения са представяни далеч преди да се заговори за коронавирус. Т.е. наблюденията за това как пандемията се отрази на пазара ще можем да обобщим в края на годината, когато разполагаме и с данните на КТИ за цялата 2020. 

Това, което може да се отчете като фактор тази година със сигурност е сушата, помела надеждите за добра реколта на стопаните от почти цяла Източна България. Освен това редица ниви и градини пострадаха от слани, градушки и други природни явления. 
По данни на аграрното министерство напълно пропадналите площи тази година са 143 хил. дка, а тези под 100% са 1,193 млн. дка. Средните добиви на много места са редуцирани с две трети спрямо предходните години. 

А тези стопани, които все пак имат реколтирана продукция, заявяват, че очакват по-добри цени за нея

Ясно е, че каквито и изненади да ни предлага 2020 г., остарелият автопарк в българските стопанства следва да се поднови. Без да инвестират в техника, фермерите ще се сблъскат с огромен брой трудности. В същото време новите технологии, дигиталните решения и различни приложения навлязоха в ежедневието и на родните стопани и това облекчава работата, но също е инвестиция. Твърде е вероятно да се окаже, че фермерите тази година са вложили средства именно в тях

В същото време основният индекс за пазара на земеделски машини в Европа за пореден месец бележи ръст и за първи път е на позитивно ниво от средата на 2019 г. През октомври 2020 г. индексът е +8 при скала от – 100 до +100, информираха наскоро от Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА).

*Всички данни в графиките и таблиците са по данни на КТИ