Край на субсидиите за мерене на мляко в развъдните асоциации в овцевъдството и козевъдството – техните усилия ще бъдат насочени към дейности с по-голям ефект в работата на животновъдите.

Цифровизация в овцевъдството – опитът на 18 държави

От днес в областните поделения на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) развъдните организации подават заявления за държавна помощ за водене на родословната книга, съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация (НОКА).

Симеон Караколев: „Фокусът при овцете и козите вече е насочен към производството и тестирането на мъжки разплодни животни, а не към поголовното мерене на мляко на животните в стадата. С тази стъпка се надяваме, че вървим в посоката на развитите в овцевъдство и козевъдство европейски страни.“

Пред Агри.БГ той припомни, че НОКА е имала предложение за промяна в отпускането на средства за развъдните асоциации. Целта е те да получават финансово подпомагане за дейности, които повишават продуктивността във фермите и осигуряват реални ползи за стопаните.

„Това държавата да ти дава пари, за да мериш мляко какво води след себе си? Ние настоявахме за промени. Има развити държави, в които не се мери мляко. Там тестират кочове, пръчове, бици – неща, които навремето са правени в България, но в момента никой не го прави. Лесният вариант е само да мерим млякото, за да вземем едни субсидии. Това не става вече“, обясни Симеон Караколев.

Общият бюджет за подпомагане на всички развъдни асоциации в секторите „Овцевъдство“, „Козевъдство“ и „Говедовъдство“ е 5,5 млн. лв. годишно. Само за овцевъдството сумата е около 2 млн. лв. Една много голяма част от тези средства досега се даваха за мерене на мляко. Тази дейност и в бъдеще ще продължи, но ще бъде значително ограничена.

Финансирането се получава като държавна помощ за водене на родословна книга и контрол на продуктивните качества. Новите правила за подпомагането са изготвени от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

Промените ще дадат възможност и на фермерите да получат по-добра представа за работата на асоциации.