Как цифровите решения могат да помогнат на овцевъди и козевъди да бъдат по-рентабилни и какви са основните предизвикателства пред младите фермери в сектора? Тези въпроси бяха акцент на превърналата се в традиция международна кръгла маса, част от осмото издание на Националния събор на овцевъдите в България.
 
 
Форумът на високо равнище се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). В него участие взеха представители на 18 чуждестранни браншови структури, пряко ангажирани в сектора - Азербайджан, Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Испания, Казахстан, Киргизстан,  Литва, Латвия, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Узбекистан и Франция.
 
 
Специални гости на тазгодишната кръгла маса бяха още Нивелин Ноев от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ (DG AGRI) на Европейска комисия, евродепутат Владимир Уручев и заместник-министър д-р Янко Иванов.
В рамките на форума, който се проведе в Арбанаси, всяка страна представи своите постижения в опитите за въвеждане на цифровизацията в овцевъдните и козевъдни ферми. Сред най-интересните методи бяха тези на Латвия и Великобритания.
 
 
„Нашата асоциация се издържа от членски внос. Едно от нещата, с които стимулираме младите е, че тази такса е намалена наполовина за тях.  Имаме специален сайт, в който може да откриете цялата нужда информация, ако искате да стартирате отглеждането на овце. Предоставяме и ментори за младите фермери, които не идват от фермерски семейства. Организираме конкурс, правим обмен и по този начин наистина стимулираме младите хора да се занимават със селско стопанство. Във Великобритания броят на младите фермери е доста голям“, коментира Кейти Джеймс от Националната овцевъдна асоциация във Великобритания за Фермер.БГ.
 
 
Представителите от Латвия показаха опит в дигиталните решения. Те разясниха, че всяко стопанство се гради на база на локални бази данни, които в последствие се свързват с национална база данна, в която лесно и бързо може да се открие информацията за всички животни и животновъди.
 
Според Казахстан пък от особено значение е създаването на профсъюзи за овчарите. По този начин, според тях, младите ще бъдат привлечени в сектора.
 
Дания пък разясни, че голям проблем за тях е недоверието на потребителите. Представителите от асоциацията на овцевъдите в Дания обясниха, че ще се опитат да се преборят с това, чрез директни продажби, панаири, реклами и нови идея за репеци с агнешко месо, които да са лесни и бързи за приготвяне.
 
Българското агроминистерство също работи по темата с цифровизацията и привличането на млади хора в селското стопанство. Преди дни беше обсъден примерният вариант на SWOT анализа, който ще послужи при изготвянето на стратегическия план на всяка страна-членка за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Зам.-министър д-р Янко Иванов е категоричен, че в него са заложени стимули за младите.
 
"Заложени са. Самият анализ все още не е окончателен. Този анализ е възложен на специалисти. Те оглеждат отвсякъде всички възможни аспекти. Аз искрено се надявам, че като завърши, ние ще имаме една обективна картина на това какво е състоянието и какви са тенденциите, за да видим и как можем ние да повлияем в една или в друга посока", обясни пред Фермер.БГ ресорният зам.-министър.
 
 
Международната среща на бранша се организира ежегодно в рамките на Националния събор на овцевъдите от 2013 година. Форумът се наложи като платформа за обмен на добри практики за оптимизиране на отрасъла, разработване на предложения за актуализиране на политиките по овцевъдство и козевъдство и общи проекти между участващите организации.  
 
Възможно е през следващата година кръглата маса да разшири обхвата си, като приветства овцевъди дори от Африка.
 
 
"Равносметката от тази година е, че показваме, че това е един устойчив модел на коопериране между държавите. Голяма част от тези тях ще станат партньори по проекти под една или друга форма. Аз мисля, че това е един от начините да затвърждаваме позицията си, дори като държава, в общата европейска структура.
 
Очаквам да се сработим с Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) през идните месеци, да направим организацията. Живот и здраве другата година срещата да премине под егидата на тази организация и на нея да присъстват дори овцевъди от Африка", каза Симеон Караколев, организатор и съпредседател на НОКА.