Злополучен инцидент със стопанин оставя кравефермата му в монтанското село Винище на произвола на съдбата. В началото на декември миналата година той е ударен в главата от мъжко теле и изпада в кома. Лекува се в болница до средата на февруари, а през това време 27-те крави, които се отглеждат в стопанския му двор, са лишени от пълноценни грижи.

Шокиращо: Животни умират в мъки като храна за чакали

Единият от двамата гледачи напуска скоро след здравословния проблем на собственика. Въпреки че на място има вода, бали със слама и люцерна, концентриран фураж, животните са намерени видимо отслабнали. Две от тях дори са умрели от недохранване. 

За съжаление, за бедстващото положение кметът на селото е сигнализирал на ветеринарните власти едва на 25 март, тоест няколко месеца след като отдавна се е знаело, че стопанинът не е способен да се грижи за животните. На следващия ден е направена проверка, а на 29 март мъртвите животни са натоварени на екарисажна кола и е направена дезинфекция.

„Не се касае за болест по животни, а такива, които са умрели от лоши грижи“, увери д-р Людмил Антов от Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана пред БНР.

Фермерът им е добре познат, тъй като гледа животни повече от 30 години. След като е излязъл от болница, се е заел да ги захрани и смята да ги продава, тъй като не е в състояние да се продължи да се занимава с животновъдство.