Отправено е последно предупреждение за собственика на безпризорните крави, които тормозят години наред земеделци в няколко землища на общините Стрелча и Панагюрище. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за Агри.БГ.

Шокиращо: Животни умират в мъки като храна за чакали

След като есента на миналата година ви разказахме за оставени на произвола на съдбата и умиращи в нивите подивели крави, собственост на Николай Рогачев от град Стрелча, преди дни един от потърпевшите отново ни сигнализира, че стадото животни продължава да скита на самотек. 

Ветеринарните власти в Пазарджик извършиха поредна проверка на животните на стопанина Николай и законосъобразното им отглеждане, отговориха от БАБХ на наше запитване, като дават подробности за инспекцията:

„В хода на проверката, извършена на 23.03.2021 г., не са били открити трупове на селскостопански животни, собственост на Рогачев, в землищата на населени места в област Пазарджик. Към момента няма постъпили в ОДБХ сигнали за трупове на животни, нито нови оплаквания за пуснати без придружител (собственик или гледач) селскостопански животни от обектите на стопанина.“

В последното оплакване на земеделец от панагюрското село Полинци бяха предоставени снимки, на които се виждаха не само крави, но и кози. Животните отново бяха в чужди ниви и не се забелязваше придружител. По твърдения на зърнопроизводители в района стадата са собственост на въпросния господин.

При поредната физическа проверка на БАБХ обаче не е установено да се отглеждат кози във фермата на Рогачев.

„Извършена е справка и в информационната система на БАБХ – ВетИС, където също няма данни стопанинът да притежава и отглежда кози“, уточняват от Агенцията и припомнят:

„През 2019 и 2020 г. са съставени многобройни актове и са наложени имуществени санкции против фирмата с управител Николай Рогачев, както и против самия Рогачев за нарушенията му по Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).“

И този път инспекторите са запознали регистрирания животновъд с несъответствията, констатирани на място.

„След последната проверка от 23.03.2021 г., на база на установените системни нарушения през последните 2 години, Рогачев е информиран, включително писмено, че при следващо административно нарушение на разпоредбите на закона следва да бъде наказан с най-високата санкция – заличаване на регистрацията на обекта и обезсилване на издаденото му удостоверение“, категорични са от БАБХ.