Ужасяваща снимка на вече мъртви и полуживи животни, вързани със сезал за дърво, беше разпространена онлайн. Тя е направена по пътя между селата Радомирци и Ракита в община Червен бряг. Няма да се впускаме в подробности как точно изглеждат животните – крава, коза, овца и две кучета, само ще кажем, че гледката е шокираща. 

Безпризорни крави пасат и умират в нивите

След като научава за потресаващия случай от медиите, кметът на Червен бряг д-р Цветан Костадинов разпорежда проверка. Тя е извършена в присъствието на служители от Общинския инспекторат, общинския ветеринарен лекар д-р Андров и кмета на село Радомирци. На място са намерени вече мъртви няколко от животните, цитирани от регионалната медия „Плевен прес“.

По ушните марки е установен и кой е собственикът – Христо Лалов от село Радомирци. Твърди се, че ловец с името Петко полковника от град Луковит е взел животните и ги е вързал като примамка за чакали. Не са открити обаче свидетели за това.

Чака се доклад на д-р Андров и чак след изясняване на всички обстоятелства по случая, щели да бъдат взети съответните законови мерки, които са в правомощията на кмета. 

А ето и какво казва д-р Емил Славев, който временно изпълнява длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Плевен, след като д-р Иван Йорданов подаде оставка в края на месец февруари.

„Извършена е проверка. Установени са труповете на две кози, една овца и едно куче. Всички са умрели най-малко от седмица. По ушната марка е открит собственикът на козата. Същият е санкциониран, съставен му е акт за административно нарушение с глоба от 400 до 1 000 лв. Труповете са загробени. Крава не е имало. Животните са изхвърлени мъртви, не са вързани живи там да са умрели. Не е ясно кой ги е вързал там, но за това е сезирана полицията”, обяснява д-р Емил Славев пред БНР.

От регионалната медия в Плевен обаче продължават да нищят случая и са задали своите въпроси към БАБХ. Те питат дали са взети проби от труповете на животните за анализ – ако не – защо, ако да – какви са резултатите. Живи, болни или умрели са взети от собственика? Каквито и да са отговорите обаче, те няма да върнат времето назад и ужаса в очите на животните…