Сигурен съм, че бъдещето на България е в земеделието и животновъдството, казва собственикът на кравеферма Европа, намираща се в старозагорското село Бъдеще Нейчо Иванов. Това негово убеждение и подкрепата от страна на семейството му били причина да подхване още през 2003 г. проект за изграждане на най-модерната в община Стара Загора кравеферма. Ненапразно дадохме това име на нашия обект - Европа, казва Иванов.

Искахме да докажем, че в страната ни може да се развива модерно земеделие. Инвестирали сме дотук 800 000 лв., казва пред вестник Пари собственикът. Кравефермата е построена по всички европейски хигиенни изисквания, доенето на кравите е автоматизирано, а млякото преминава по централен тръбопровод и се съхранява в специален съд при по-ниски температури. Новият обект е с капацитет 48 крави и 50 телета и в момента работи с почти 90% от капацитета си, а млякото се продава в сливенска мандра.

Факт е, че от 20 години в старозагорската община не е откриван нов селскостопански обект, но този ни представя по достоен начин, категорични са от кметството на Стара Загора. На табелата, окачена пред модерната кравеферма, стои надпис, че проектът се финансира със средства по програма САПАРД. До този момент обаче по сметките на кравефермата не е преведен и лев.

През 2003 г. преподавателят в Тракийския университет проф. Димитър Динев изготвя проекта на новата кравеферма Европа. Технологичното оборудване на обекта пък е дело на доц. Банко Банев и неговата фирма Алфа - Микс ЕООД. Това са едни от най-опитните хора в българското животновъдство, затова и условията, които имаме днес за отглеждане на животните, са отлични, гордее се собственикът Нейчо Иванов.
Неговата фирма сключва договор по САПАРД с фонд Земеделие през октомври 2006 г. Половин година по-късно стартира и строителството на кравефермата. Тогава от фонд Земеделие ни обещаваха междинно авансово плащане по проекта. Дори разделих строителството на комплекса на два етапа, за да ползвам това междинно авансово плащане, обяснява Иванов. Държавните служители обаче все се хващали за дреболии и пари по проекта така и не идвали. Нейчо Иванов започнал дейността си изцяло с кредити и заеми. Много от фирмите, работили по изграждането на фермата, още чакат да получат парите си. Заложил съм цялото си имущество и ако не получа парите си по САПАРД, не зная как ще продължа живота си занапред, казва днес предприемачът. Според него спряното финансиране за първия етап от строителството възлиза на около 250 000 лв., които са му жизненонеобходими за погасяването на кредитите към банката и заемите.

През 2009 г. Иванов е депозирал три жалби до ДФ Земеделие и до всички възможни инстанции. Държавен фонд Земеделие в началото приема, че е налице неточно изпълнение на одобрения проект, и отказва изцяло изплащането на финансова помощ по договора. Исканията на експертите постепенно намаляха и останаха някои дребни различия в количеството на строително-монтажните работи, казва фермерът.
Отказът за плащане е потвърден в две поредни писма, подписани лично от тогавашния изпълнителен директор на фонд Земеделие Ализан Яхова. Последната жалба на Иванов е изпратена до ДФ Земеделие в средата на миналия месец, но все още няма отговор. Надеждата му е, че построената и създадена по европейски образец кравеферма най-сетне ще бъде оценена и той ще получи средствата си. Собственикът е категоричен, че ако проблемът му не се реши в България, ще изпрати жалба до Европейската комисия и до проверяващите за далавери по програмите ОЛАФ. Другите се пазят от финансови инспектори, а аз настоявам те да дойдат и да видят, че всичко е налице и че ползите от построеното са големи, казва фермерът.

Кравеферма Европа работи от есента на миналата година. Сред клиентите й е и гръцка мандра, която изкупува мляко по 400 л на ден на цена едва 45 ст. на литър. Само това е приходната част от дейността ни, казва фермерът и обяснява, че работата му дотук е на пълна загуба. Цената на млякото в момента според него е убийствено ниска. Не се ли намеси държавата и не помогне ли на този отрасъл, ще загине цялото животновъдство, категоричен е Нейчо Иванов./ Икономически портал - Стара Загора

снимка: Село.БГ