Призив за свикването на Консултативен  съвет за национална сигурност с тема „Осигуряване на продоволствената програма на България“ и съмнението, че не можем да се изхраним като вътрешно производство, отправи производителят Красимир Кумчев в репортаж на Дойче Веле.

De minimis: Кандидатстват производители на плодове, зеленчуци, роза и лозя

По думите му мерките, които той предложи още в началото на кризата с COVID-19, не са били изпълнени и в резултат на това производството значително е спаднало.

Красимир Кумчев: „За съжаление, нищо от това, което се бяхме разбрали и договорили на среща при премиера, не се сбъдна. Резултатът, който отчитаме няколко месеца по-късно, специално в пиперопроизводството, е 15% по-малко площи спрямо миналата година и с 43 % по-малка реколта." 

Реколтата от културата тази година ще задоволи максимално 10-15% от нуждите ни, сочи прогноза на Асоциация „Български пипер“.

Едни от спешните мерки за предотвратяването на продоволствена криза, които Кумчев предложи по време на извънредното положение, бяха 150 млн. лв. допълнителна помощ на зеленчукопроизводителите, обвързана с реално произведената и реализирана продукция, изкупуването на останалата част от реколтата от държавата и предоставянето ѝ на консервните фабрики

Пред немското издание производителят завява, че предложенията му са били логични и това се доказва от въвеждането на подобни на неговите мерки в други държави. Според него е грешка, че те не са се осъществили у нас.

Красимир Кумчев: „Когато обявих на 13 март моите мерки, един месец след това президентът Тръмп издаде указ, с който държавата започна да изкупува продукцията на фермерите. Гръцкото правителство пък обяви, че дава 150 млн. евро на своите фермери."

Дойче Веле припомня, че преди 4 години именно Кумчев разкрива, че България се оказва най-големият производител на тикви в света, но само на хартия. 

Ресурсът, който се отделя в българското земеделие – около 2,5 млрд. лв. всяка година, е абсолютно достатъчен да осигурим храната на българина. Но голяма част от него се краде, заявява Кумчев и споделя, че има антикорупционен план.

„Идеята е да се приложи план, който гарантира реална продукция срещу субсидии, а не само отчетени декари на хартия. Той трябва да залегне в стратегията на България за следващите седем години. Ако това не стане, а под натиска на силни лобита сегашният порочен начин на финансиране продължи и парите потъват в чертежи, докато фермерите ограничават производството си, след 7 години може и да е прекалено късно за пълен обрат", смята той.