Работим за приключване на дебата за промяна на референтната рамка за подпомагане на тютюнопроизводителите. Очакваме в следващите седмици той да бъде финализиран. Това заяви заместник-министър Иван Христанов по време на заседание на Консултативния съвет по тютюна.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Продължава дебатът по изменението на референтната рамка, въз основа на която се разпределят получателите на помощи за сектора.  

„С използването на 2018 като референтна година се постига най-добре смесеният ефект, съчетаващ икономически, фискален и социален елемент“, посочи Христанов и уточни, че решенията няма да бъдат взети само от министерството, а ще се координират с множество други институции.

Фермерите обаче виждат нещата по друг начин. Според бранша трябва да се вземат предвид три години - 2016 г., 2017 г. и 2018 г., като се даде възможност на производителите сами да избират.

След дебата по темата стана ясно единствено, че още нищо не е решено и разговорите ще продължат. А решение се очаква в кратки срокове. Кога обаче, също не се знае.