Преди малко повече от седмица Държавен фонд „Земеделие” обяви, че е изплатил субсидиите за кравето мляко по Схемата за подпомагане на млечния сектор, която се прилага като специфична мярка в условията на криза. Сумата от 3.6 млн. лв, която се отпуска за субсидиране на сектора, на пръв поглед изглежда сериозна. Като такава я предтсвиха МЗХ и ДФЗ. Като такава я представиха и почти всички медии в страната, които обаче така и не си направиха труда да изчислят реално по колко ще получи един животновъд като помощ. Всъщност фермерите, които имаха право да кандидатстват по тази схема и бяха одобрени, получиха едва по 0,009 лв за литър мляко.

И днес обаче – повече от седмица след като парите бяха преведени, млекопроизводители сигнализират в редакцията и във форума на Фермер.БГ, че не са получили средствата си (колкото и малко да са те!!!).

И докато някои фермери все още чакат преводи по сметките си, които, да приемем, че може да се бавят и заради почивните дни около 24 май, то тези стопани, които получиха средства едва ли ще се замогнат кой знае колко много от получените суми.

„Със средствата, които получи от тази субсидия, колега успя да си плати разходите за животновъдното изложение в Сливен и нощувката”, коментира пред Фермер.БГ Хасан Чирак, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Търговище. Междувременно той съобщи, че повечето производители на краве мляко в региона вече са получили субсидиите по сметките си.

Господин Господинов, предеседател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Стара Загора и председател на Браншовия съюз на животновъдите в България съобщи, че в старозагорско малко фермери са получили субсидията. Това, което тези средства могат да покрият, са едва една десета от задълженията на фермерите – вероятно към зърнопроизводители, на които дължат пари за получена, но неплатена продукция или за нещо друго.

Малко по-оптимистичен беше отговорът, който получихме от председателя на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Пловдив Атанас Къцов. „В края на миналата седмица на изложението в Сливен разговарях с доста колеги, които споделиха, че са получили помощта от ЕС, обясни Къцов. Сега прибираме люцерна. Необходими са средства за транспорт, нафта и т.н. – макар и да са малко, ще използваме тези средства именно да си помогнем с кампанията, заяви още той.

Както е известно, право на подпомагане по мярката имаха производителите на краве мляко, които притежават индивидуална млечна квота и които са подали годишни декларации за извършени доставки или директни продажби на краве мляко през квотния период 2008/2009 г., в размер най-малко на 20 000 кг – или общо 4 126 фермери. От тях 3 249 стопани решиха да подадат заявления за подпомагане. Някой от неподалите категорично заявиха, че не си „струва обикалянето и ходенето по институции за тази подигравателно малка сума”.

В заключение на материала публикуваме мнението на наш читател от форума на Фермер.БГ относно европейската субсидия за прозиводителите на краве мляко: Аз съм зърнопроизводител, но много ме боли за подигравката с Вас с тези 0.009 лв/л. Според мен най-уместната форма на протест е да обърнете преведените пари в жълти стотинки (ама всичките) и да ходите да ги хвърлите на жълтите павета!"

Още по темата:

ДФЗ изплати 3.6 млн. лв субсидии за кравето мляко – за литър фермерите получават 0,009 стотинки

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!