Световните цени на пшеницата продължават стремително да се понижават на фона на активните продажби от спекулативните фондове, добрите изгледи за новата реколта и силния износ от Русия. Това става ясно от най-новия анализ на изследователския център „СовЕкон“.
 
 
Търговията в Чикаго приключи седмицата на равнище 161,3 долара/тон при 3,8% спад от началото на месеца. В Париж хлебното зърно поевтиня с 1% до 183,75 евро/тон. От началото на февруари досега котировките в Чикаго са загубили около 16% от стойността си, а в Париж – 11%.
 
Експортната цена на руската хлебна пшеница падна с 10 долара до 225,5 долара/тон (цена FOB на дълбоководните пристанища).
 
Организацията по прехраната и земеделието към ООН – ФАО, публикува своята първа за тази година прогноза, според която световното производство на хлебно зърно през 2019 г. се оценява на 757 млн. тона или с 4% над Реколта 2018 и само с 2 млн. тона под рекордната Реколта 2017.
 
 
ФАО очаква производството на жито в Русия да достигне тази година 79 млн. тона, а прогнозата на „СовЭкон“ е за 80 млн. тона. За сравнение през миналата година руската реколта беше 72 млн. тона.
 
Прогнозата на руското Министерство на селското стопанство е в по-широки граници - 75-78 млн. тона през тази година с възможност за повишение до 80 млн. тона.
 
По данни на федералните митници износът на руско зърно до 7 март е 34,8 млн. тона зерна. Това равнище е близо до миналогодишното. Много участници на световния пазар очакваха по-рязко намаляване на руския експорт от началото на годината, но тези прогнози не се оправдаха, показват наблюденията на анализаторите.