Настоящият ректор на Аграрния университет проф. Димитър Греков беше номиниран вчера за министър на земеделието и храните в Програмния кабинет на Пламен Орешарски.

Фермер.БГ публикува кратка биография на проф. Димитър Греков.

Димитър Греков е роден в град Любимец, обл. Хасково. Завършва висше образовани в Аграрния университет в Пловдив. Работи там над 26 години.

От 1999 година до ноември 2007 е декан на Агрономическия факултет. Той е професор и доктор на селскостопанските науки. През ноември 2007 г. е избран за ректор на Аграрния университет, като в момента кара втори мандат (2011-2015 г.).

Проф. Димитър Греков преподава в университета "Животновъдство", "Бубарство" и "Въведение в аграрните науки". Научните му интереси, според сайта на учебното заведение, са в областта на черничевата копринена пеперуда както и в областите Селекция и технология.

До момента Димитър Греков беше зам.-председател на Бизнес-научния съвет към Министерството на земеделието и храните. Това е структура, създадена от служебния министър Иван Станков и основната й цел беше да подготви до края на май обща стратегия за развитие на земеделието до 2020 година.

Има над 120 научни и научнопопулярни публикации, някои от които в чужбина. Съставител е на 5 учебни помагала.

Владее английски и руски език.
Женен е и има две дъщери.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!