Европейската фермерска конфедерация Copa и Cogeca предупреди, че ако не се постигне споразумение по реформирането на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) през месец юни, процесът може да се проточи с години.

Това ще доведе до повишаване на нестабилността на европейските фермери и аграрните кооперации.

По време на неформалната среща на земеделските министри, която се проведе преди два дни в Дъблин., председателят на Copa и Cogeca Герд Сънлейтнър (Gerd Sonnleitner) подчерта нуждата от постигане на крайно споразумение през юни, за да може новата ОСП да бъде приведена към условията на всяка страна през 2014 г., която ще е преходна.

Постигането на споразумение е много важен фактор както за фермерите и аграрния сектор, така и за Европа, като цяло, посочи Сънлейтнър. Селскостопанският сектор играе много важна стабилизираща роля през последните няколко години на икономическа криза. Ето защо трябва да гарантираме стабилността и занапред, допълни председателят на Copa и Cogeca.

Постигането на единодушно решение на ниво триалог е от решаващо значение и ще даде възможност на земеделските производители и кооперациите да се фокусират върху производствения процес и инвестиционните си намерения, посочиха още от  Европейската фермерска конфедерация .


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!