Макар че с голяма разлика изгубиха в предизборната надпревара, управляващите до последно се стремят да вземат максимално от властта. Това доказват поредицата от близо 100-те обучителни семинара за Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 (ПРСР), които започна Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в цялата страна. Несъмнено цифрата на общия брой на семинарите е сериозна. Друг е въпросът обаче каква част от средствата, отпуснати от ЕС за тези обучения, се усвояват по предназначение, тъй като обществена тайна е, че тези семинари са много подходящ начин за „усвояване на средствата” за Техническа помощ от консултантски фирми, приближени на властта.

Днес такъв семинар се проведе във Велико Търново. Мерките по Програмата, с изключение на тези по Ос 1, бяха представени не от експерти на МЗХ, а от външни консултанти. Дойдоха около 50 души от няколко великотърновски общини – Павликени, Полски Тръмбеш, Сухиндол и Стражица, които слушаха суховатата информация от наредбите на Програмата с надеждата да научат нещо повече и да могат и те впоследствие да се възползват от възможностите, които ПРСР предлага.

Началото на сминара беше поставено с гръмки думи как трябва да се възродят малките градове и селата в страната, как младите и амбициозни хора трябва да се върнат на село и как ПРСР е инструментът, с който това да се постигне, след което бяха представени възможностите на мерките по Ос 1.

Именно тук попада и мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, по която има най-много подадени и одобрени проекти. Условията за кандидатстване и възможностите, които мярката предоставя на фермерите бяха обяснени изключително подробно. В крайна сметка обаче никой от експертите не спомена една изключително важна подробност – а именно, че преди дни приемът на проекти по мярката беше спрян заради изчерпване на средствата. Много от хората, които бяха дошли да се „обучават” нямаше и да разберат, че тази мярка е преустановена за неизвестен период от време, ако от Фермер.БГ не зададохме въпроса – Как да направим проект за млад фермер при положение, че проекти в момента не се приемат, тъй като броят на вече подадените надхвърля бюджета на мярката?

Съвсем естествено лекторите се опитаха да „завоалират” ситуацията и неудобния за тях въпрос. Те обясниха как от 23 юни официално била затворена мярката, но в същото време проекти се приемали до 6 юли и всички проекти, които са били започнати, били приети. Обясниха също, че ако дадена мярка от същата ос „не е толкова вървежна и кoтирана, можело да се направи предложение да стане прехвърляне на средства от съответната мярка към Млад фермер”. „Не се ангажираме  обаче със срокове и периоди кога ще стане това”, застраховаха се експертите.

След като много от присъстващите основателно изразиха възмущението си от прикриването на тази важна информация за спирането на приема, в дискусията се намеси една от консултантките. Тя обясни как голяма част от подадените и одобрените в момента проекти се проверявали и ако се откриели нередности, фермери щели да върнат пари и тези пари щели да отидат към коректните бенефициенти...

В крайна сметка – след неудобния въпрос стана ясно едно –  че всъщност бъдещето на мярка 112 е неизвестно... Евентуално през септември Комитетът за наблюдение на Програмата ще реши дали мярката функционира добре и дали да позволи въпросното прехвърляне на средства.

В рамките на няколко часа бяха „изчетени” наредбите и по Ос 2 и 3 от ПРСР, след което участниците бяха поканени на „организирания обяд”.

...

Груби изчисления сочат, че провеждането на един такъв семинар струва най-малко 10 хил. лв – големите хонорари на лекторите, завишените цени за хотели, командировъчни, гориво, обяди и кафе-паузи, конферентни зали, рекламни и информационни материали и  т.н.

Предвид факта, че общият брой на семинарите в страната ще достигне близо 100, всеки сам може да изчисли колко струва провеждането им. А че пари предвидени по Техническа помощ за обучения има, е безспорен факт. Проблемът обаче е в това, че семинарите, които се организират с тези пари, реално не са за хората от малките общини и селата, а за запълване джоба на силните на деня и приближените им консултантски фирмички.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!