Конференция на тема "Здравето на пчелите в Европа" се провежда в Европейския парламент.

Пчелите играят жизненоважна роля за околна среда и поддържането на биологичното разнообразие. Те са значим фактор и за селскостопанското производство.

Взаимодействието между селското стопанство и пчелите е деликатна симбиоза, и голяма част от културите, които се отглеждат в Европейския съюз зависят от опрашването от насекомите. Финансово дейността на пчелите за биоразнообразието и за селското стопанство се оценява на стотици милиарди евро.

Тази среща има за цел да разгледа въпроса за по-тясно сътрудничество и да стимулира дебата за това как да се поддържа здравето на пчелите и установяването на стабилни колонии от пчелни. В рамките на форума ще бъдат направени презентации на резултатите от най-новите проучвания и доклади, съдържащи последната налична информация за различните фактори, които влияят върху здравето на пчелите.

Тази среща се организира паралелно с поредица от събития в държавите-членки на ЕС, насочени към обсъждане на въпросите, влияещи върху здравето на пчелите с различни заинтересовани страни.

Българският евродепутат Мария Габриел също участва в конференцията. Събитието, което се провежда в ЕП, е водено от председателя на Интергрупата "Промени в климата, биоразнообразие и устойчиво развитие" Луис Капулас Сантос. Във форума участват евродепутати, научни експерти от страните членки и представители на най-голямата европейска земеделска асоциация Copa-Cogeca.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!