Повишаването на знания за мониторинг в националните и международни системи за наблюдение на векторните болести. Това е целта на ентомологичната мрежа VectorNet (VEN) - съвместен проект на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), който стартира през май 2014 г., а в момента е във втория си етап на развитие (2019-2023 г.), се казва в научна информания на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

Индустриалните свинекомплекси вече могат да изнасят за ЕС

Проектът е подкрепен от Научно координационен комитет от специалисти в областта на общественото здраве и здравеопазване на животните и включва в обхвата си 50 страни. Всички членове са ентомолози или експерти по ентомология с опит в поне една от четирите групи на различните вектори: комари, кърлежи, пясъчни мухи (семейство Phlebotominae) или мокреци (семейство Ceratopogonidae).

Векторните болести са болести, причинени от патогени, предавани от членестоноги. В Европа хората и животните са предимно застрашени от патогени, които се предават от кърлежи, комари, пясъчни мухи и мокреци. 

“Сложните биологични процеси, които са в основата на взаимодействията между патогените, техните гръбначни гостоприемници и векторите правят предвидимостта на риска от заболяване предизвикателство”, казват от ЦОРХВ и подчертават, че:

"Наблюдението на случаите на заболявания не е достатъчно да предостави информацията, необходима за контрол на тези заболявания, както и информация за присъствието, изобилието, сезонността и разпространението на вектори, която е жизненоважа."

Именно тези пропуски се опитва да запълни VectorNet, позволявайки ефективно ранно предупреждение, наблюдение и контрол на векторите чрез интерпретиране на данните за векторите на болестите. Досега членовете на VEN са били помолени да вземат участие в две големи проучвания на VectorNet: Картографиране на дейностите по наблюдение на векторите; Управление на наблюдението и контрол на вектора. 

Открити заболявания през 2020 г.
  •  VectorNet предостави на ЕОБХ научно становище относно заболяването „Треска от долината на Рифт (Rift Valley Fever - RVF) – епидемиологична актуализация и риск от навлизането ѝ в Европа“. Можете да го прочетете на български тук
  • През 2020 г. в Германия беше докладвано за увеличение на заболяванията от енцефалит, пренасян от кърлежи (TBE), което вероятно е свързано с повишения брой на кърлежите. VectorNet проведе бързо проучване сред своята мрежа от наблюдения върху гъстотата на кърлежите (Ixodes ricinus), основният преносител на лаймска болест и TBE. „Като цяло няма данни за нарастване на гъстотата на кърлежите в Европейския континент. Гъстотата на кърлежите може да се увеличи в някои райони, което е един от рисковите фактори за разпространение на болести, пренасяни от кърлежи“, поясняват от мрежата.
  • Докладвани са 315 (вкл. 36 смъртни случая) случая за заразяване със Западнонилска треска в Гърция, Испания, Италия, Германия, Румъния, Унгария, България и за първи път в Нидерландия. За повече информация може да прочетете тук.
  • Денга (Dengue – DEN) - Въпреки намаляване на международните пътувания през 2020 г., заради COVID–19, са докладвани 7 автохтонни предавания на вируса DEN в ЕС/ЕИП през 2020 г. - 1 огнище в Италия (10 случая) и 6 огнища във Франция (12 случая).
  • Малария - Има два случая на „летищна малария“ на трима души във Франция и Белгия през 2020 година.
  • Африканска чума по свинете (АЧС) - Поради разширяването на географското разпространение на АЧС в Европа през последните години ЕОБХ стартира голяма кампания за повишаване информираността и предотвратяване разпространението на Африканска чума по свинете. Въпреки, че АЧС се счита за (опортюнистична) преносима болест, ролята на вектори в епидемиологията в Европа е неясно. 

Цялата научна информация на ЦОРХВ по темата можете да видите тук.