Над три пъти повече кайсии от реколта 2021 спрямо година по-рано, се отчита в оперативните данни на Земеделското министерство (МЗХГ) към 19 август. Продукцията от малини също е обилна, отбелязват анализаторите.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Изменението на годишна база при производството на кайсии е с 233,3%, а средният добив е нараснал с близо 108% до 781 кг/дка. Събраните количества от плода към отчетната дата са 22 928 тона. С почти 66% по-богата е и малиновата реколта този сезон. При среден добив от 257 кг/дка са прибрани 3 298 тона малини у нас.

На другия полюс към 19 август е продукцията от ябълки и круши. Експерите подчертават обаче, че изоставането на годишна база може към този момент да се свърже с началния етап по прибиране на реколтата при тези култури. 

Прибраните количества сливи и праскови са респективно с 5,2% и 12,2% под нивата отпреди една година. При вторите средните добиви от декар също са спаднали до 644 кг/дка (-8,1%). През последната седмица започна реколтирането и на масиви с винени лозя, отбелязват от министерството. При десертните събраната продукция досега е наполовина по-малко от миналогодишната, но кампанията продължава и е рано да се каже как ще се развие тя.