Кметът на Кюстендил внася писмо до Министерски съвет и Областна управа - Кюстендил с предложение за увеличаване на субсидията на продукцията от череши за следващия програмен период.

Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Вместо сегашните 0,18 лв/кг размерът на евросубсидията да бъде не по-малък от 0,40лв/кг, а за граничните райони не по-малък от 0,60 лв. за килограм готова продукция. Финансовата подкрепа не следва да бъде по-малка от 50% от себестойността на продукта.

В момента себестойността на качествената череша е 0,90 – 1.00 лв./кг и черешопроизводителите не могат да си възстановят инвестициите при сегашното ниво на субсидии и това създава изключително сериозни препятствия пред развитието на земеделието в региона.

Предприемането на тази мярка е задължителна стъпка в подкрепа на земеделските производители и осигуряване на възможност за развитие на производството и преработвателната промишленост.

Повишаването на субсидията е стимул и гаранция за откриването и поддържането на трудова заетост в регионите с най-нисък доход на глава от населението.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!