Министерството на храните в Китай състави списък с разрешените за внос храни. За изненада на родните производители, българската маслодайна роза не фигурира в него. Вносът не е забранен, но маслодайната роза не попада и сред разрешените продукти.
 
 
Сигналът за проблема е подаден от Изпълнителната агенция на малките и средни предприятия у нас, както и от производители и износители на такива стоки, участвали на търговски панаир в град Гуанджоу. Всички те се опасяват от големи загуби, след като достъпът до китайския пазар на маслодайната роза става органичен, съобщиха от БНТ.
 
Владимир Стоянов е един от земеделските производители, които отглеждат маслодайна роза и я изнасят за Китай.
 
„Заради това в момента не може регулярно да внасяме на китайския пазар. Загубите ще са големи. Неустойките все още не са тръгнали", коментира производителят пред БНТ.
 
Общо 27 са българските фирми, които активно търгуват на китайския пазар. Оборотите им възлизат на близо 40 милиона щатски долара, а загубите от липсата на достъп до пазара там се измерват в милиони.
 
Според българските износители липсата на българската роза дамасцена в списъка с разрешени продукти за внос в Китай не е преднамерена и най-вероятно е в резултат на пропуск от страна на китайската администрация. Според търговците вкарването на българската маслодайна роза в списъка ще отнеме в най-добрия случай 2 месеца.
 
„В момента българска маслодайна роза не се изнася за Китай. На 20-ти ще съм пак в Китай, за да видя дали и по какъв начин можем да внасяме. Ние имаме договор с най-големия дистрибутор в Шанхай и там колегите също търсят варианти да решат проблема. Чакаме резултат, все още нямаме такъв“, допълва Стоянов.
 
За решаването на проблема от бизнеса разчитат и на Службата по търговско-икономически въпроси към Министерство на икономиката на България в Шанхай. Търговската служба е информирала министъра на икономиката на Китайската народна република по време на панаира в Гуанджоу.