Завърши 15-та сесия на българо-китайската смесена комисия за икономическо сътрудничество, в която участва и зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. Провеждането на тази сесия на комисията има за цел да придаде реални измерения и да изпълни със съдържание очертаната рамка и интереси за двустранно партньорство, информират от пресцентъра на МИЕ.

 

Отдава се важно значение на Инициативата за развитие на сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа, като много добра основа за разширяване на двустранното сътрудничество с китайската страна в области от взаимен интерес като селското стопанство, инвестициите, хранително-вкусовата индустрия. Китай е първостепенен стратегически партньор в Азия за България. Страната вече се нарежда на второ място след Турция сред експортните дестинации извън Европейския съюз.

 

През 2013 г. стокообменът между България и Китай достига 1.884 млрд. щ.д., като бележи увеличение от 8.4% спрямо 2012 г. Затова и желанието на страната ни е по-осезаемо присъствие на китайския пазар с традиционни български стоки, с които сме известни на пазарите в Азия: български вина, минерална вода, етерични масла и особено розовото масло, допълват от МИЕ.

 

По време на проведените разговори е станало ясно, че китайски компании могат да си партнират с български фирми и инвестират в България за производство на китайски малогабаритни многофункционални трактори. В областта на селското стопанство, традиционно добре развит сектор на взаимоотношения между България и Китай, е била потвърдена готовността България да бъде домакин на Форума за сътрудничество в сферата на земеделието между Китай и държавите от ЦИЕ през 2014 г.

 

На форума са били обсъдени и и възможностите в най-скоро да се финализират процедурите за сертифициране на внос в Китай на български селскостопански и хранителни продукти – шрот, млечни и местни продукти и да бъдат подписани съответните протоколи.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!