Китай е на път да завърши най-новата национална банка за семена през тази година. Това заяви министърът на земеделието Танг Ренджиян, цитиран от множество национални медии.

Това е най-голямата свинеферма в света

Целта е да се увеличи капацитетът на страната за разработване на нови сортове култури и да се подобри продоволствената сигурност.

Капацитетът на банката е 1,5 милиона копия. Това е почти четири пъти повече от най-голямата към момента подобна банка за семена. С това Китай ще си извоюва челна позиция на най-големия център за семена в света, каза още техният земеделски министър.

През декември 2020 г. най-добрите политици в Китай заявиха, че семената са от жизненоважно значение за гарантиране на доставките на храна в страната. Те са дългогодишен приоритет, който застава на челно място след последиците от пандемията COVID-19.

Китайският семенен сектор е разпокъсан. Гермплазмата е жив генетичен материал, като семена или тъкани, които се съхраняват за разплод и изследвания. Богата колекция от зародишна плазма позволява на фермерите да избират по-разнообразни черти при разработването на сортови култури.

Настоящата китайска банка за семена не може да отговори на нуждите за развитие на страната, каза още Танг при посещение в Китайската академия за селскостопански науки в Пекин, където се изгражда и самата банка.

„Новата национална банка за зародишна плазма трябва не само да бъде добре установена, но и да се използва добре“, категоричен е ресорният министър и добави: “Китайската семепроизводствена индустрия изостава в иновациите в съпоставка с по-развитите в това направление страни”.

Китай трябва поддържа конкурентни нива спрямо другите страни най-вече при сортовете ориз и пшеница. Същевременно ще се наблегне и на генетичния материал за свине и крави за мляко, както и семена за царевица и соя.