Вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев ще координира работата на министрите на земеделието, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и индустрията, на иновациите и растежа, на туризма, на енергетиката и на околната среда и водите.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Това стана ясно, след като министър-председателят Гълъб Донев разпредели между четиримата вицепремиери функциите по координация на общата политика на правителството и по взаимодействието с органи на изпълнителната власт към Министерския съвет.

В ресора на Христо Алексиев влизат Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенцията за публичните предприятия и контрол, Агенцията за ядрено регулиране, Патентното ведомство, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Той вече се срещна с представители на браншови организации в областта на автомобилните превози на пътници и товари и обсъди с тях промени в ТОЛ системата. Според Алексиев тя е "неадекватна и недобре структурирана".

Кабинетът „Петков” въведе промени, с които от началото на юли всички второкласни пътища в страната също се облагат с тол такси. Това доведе до редица протести на бранша. Остри реакции имаше и от страна на земеделците.

Христо Алексиев: Може да въведем по-високо таксуване на транзитния трафик през България и по-облекчени тарифи за родните превозвачи.

По думите му логистиката в региона на Балканите е много скъпа поради големия и дълъг престой на камиони и тирове, а всичко това се отразява на крайния потребител. Направените от него заявки бяха добре приети от представителите на транспортния сектор.

Те, от своя страна, заявиха, че ще предложат мерки, свързани с цените на ТОЛ системата, горивата, отстъпки като в Европа и преференции за българските и чужди превозвачи

От бранша подчертаха още, че украинските камиони са изключени от обхвата на ТОЛ системата у нас, защото системата не може да различи превоза на хуманитарни стоки от другите видове превози.